Sommige sterrenstelsels lijken op de Melkweg, maar sommige zijn heel anders

Geschreven door Redactie
Sommige sterrenstelsels lijken op de Melkweg, maar sommige zijn heel anders

Sterrenstelsels zijn uitgestrekte systemen van stof, gas, donkere materie en overal van een miljoen tot een biljoen sterren die bij elkaar worden gehouden door de zwaartekracht.

Van bijna alle grote sterrenstelsels wordt gedacht dat ze in hun centrum ook superzware zwarte gaten bevatten. In ons eigen melkwegstelsel, de Melkweg, is de zon slechts een van de ongeveer 100 tot 400 miljard sterren die rond Sagittarius A* draaien, een superzwaar zwart gat dat maar liefst vier miljoen zonnen bevat.

Hoe dieper we in de kosmos kijken, hoe meer sterrenstelsels we zien. Een studie uit 2016 schatte dat het waarneembare heelal twee biljoen - of twee miljoen miljoen - sterrenstelsels bevat. Sommige van die verre systemen lijken op ons eigen Melkwegstelsel, terwijl andere heel anders zijn.


Onze Ambassadeurs