Hoe is het konijn verbonden met Pasen?

Geschreven door Redactie
Hoe is het konijn verbonden met Pasen?

Er is geen verhaal in de Bijbel over een schepsel met lange oren, wattenstaart, bekend als de paashaas.

Evenmin is er een passage over jonge kinderen die eieren beschilderen of op jacht gaan naar manden vol heerlijke paasspulletjes. Konijntjes, eieren, paasgeschenken en donzige, gele kuikens in tuinhoedjes komen allemaal voort uit heidense wortels.

Er is geen verhaal in de Bijbel over een schepsel met lange oren, wattenstaart, bekend als de paashaas. Evenmin is er een passage over jonge kinderen die eieren beschilderen of op jacht gaan naar manden vol heerlijke paasspulletjes.

Dus waarom zijn deze tradities zo ingebakken in Paaszondag? En wat hebben ze te maken met de opstanding van Jezus?

Nou, niets.

Konijntjes, eieren, paasgeschenken en donzige, gele kuikens in tuinhoedjes komen allemaal voort uit heidense wortels. Ze werden afzonderlijk in de viering van Pasen opgenomen, los van de christelijke traditie van het eren van de dag dat Jezus Christus uit de dood opstond.

Volgens het Centrum voor Kinderliteratuur en Cultuur van de Universiteit van Florida kan de oorsprong van het feest - en de paashaas - worden teruggevoerd tot het 13e-eeuwse, voorchristelijke Duitsland, toen mensen verschillende goden en godinnen aanbaden. De Duitse godheid Eostra was de godin van de lente en de vruchtbaarheid, en op de lente-equinox werden feesten ter ere van haar gehouden. Haar symbool was het konijn vanwege de hoge reproductiesnelheid van het dier.

De lente symboliseerde ook nieuw leven en wedergeboorte; eieren waren een oud symbool van vruchtbaarheid. Volgens History.com vertegenwoordigen paaseieren de opstanding van Jezus. Deze associatie kwam echter veel later toen het rooms-katholicisme in de 15e eeuw de dominante religie in Duitsland werd en opging in de reeds ingesleten heidense overtuigingen.

De eerste legendes van de paashaas werden gedocumenteerd in de 16e eeuw. In 1680 werd het eerste verhaal gepubliceerd over een konijn dat eieren legt en ze verbergt in een tuin. Deze legendes werden in de 18e eeuw naar de Verenigde Staten gebracht toen Duitse immigranten zich vestigden in het Nederlandse land Pennsylvania, volgens het Center for Children van de University of Florida.

Al snel volgde de traditie om nesten te maken voor het konijn om zijn eieren te leggen. Uiteindelijk werden nesten versierde manden en werden kleurrijke eieren geruild voor snoep, lekkernijen en andere kleine geschenken.