Over de grote witte haaien

Geschreven door Redactie

Weinig wezens wekken meer angst bij mensen dan de grote witte haai.

In werkelijkheid zijn aanvallen van grote witte haaien op mensen zeldzaam en het is zelfs nog zeldzamer dat een van deze aanvallen dodelijk is. De grootte van de grote witte haai en zijn efficiëntie als roofdier dragen echter bij aan het voortbestaan ​​van deze onnodige angst. De grote witte haai is gemiddeld 4,5 meter lang, maar sommige zijn zelfs 6 meter lang! Ze wegen over het algemeen tot 2250 kilogram.

Grote witte haaien zijn blauwgrijs op het dorsale of bovenste deel van hun lichaam. Dit helpt ze op te gaan in de bodem van de oceaan wanneer ze van bovenaf worden bekeken. De buik, of ventrale, deel van het lichaam, is wit. Dit maakt het moeilijk om de haaien van onderaf te zien, met zonlicht om hen heen. Ze hebben sterke, lichamen en krachtige staarten die hen helpen zwemmen.

Ze gebruiken hun snelheid en kleur om te jagen. Ze zoeken naar prooien aan de oppervlakte van de oceaan terwijl ze eronder zwemmen. Zodra ze een doelwit zien, gebruiken ze een uitbarsting van snelheid om hun prooi te stoten terwijl ze hem tegelijkertijd bijten. Ze hebben verschillende rijen tanden die in de duizenden kunnen lopen. Als tanden uitvallen, worden ze snel vervangen door die in de rij erachter. Deze scherpe, gekartelde tanden kunnen verwoestend zijn. Een enkele, grote beet kan dodelijk zijn.

Als grote witte haaien jong zijn, voeden ze zich met kleinere prooien, zoals vissen en roggen. Naarmate ze groter worden, voeden ze zich meer uitsluitend met zeezoogdieren, zoals zeeleeuwen, zeehonden en kleine walvissen.

Alleen orka's en grotere haaien kunnen een risico vormen. Het enige andere risico voor de grote witte haai is menselijke interactie. Ze worden soms per ongeluk gevangen in visnetten of opzettelijk opgezocht door sportvissers. Hun kaken en vinnen worden voor aanzienlijke bedragen verkocht.

Er is niet veel bekend over de paargewoonten van grote witte haaien. Wat wel bekend is, is dat het vrouwtje na het paren verschillende eieren ontwikkelt die in haar baarmoeder uitkomen. De pas uitgekomen haaienjongen voeden zich met onbevruchte eieren in de baarmoeder terwijl ze zich ontwikkelen voordat ze worden geboren. Over het algemeen baart de moeder een nest van twee tot tien pups, die elk gemiddeld 1,5 meter lang zijn.

De haaien brengen hun tijd door in gematigde wateren over de hele wereld, hoewel het bekend is dat ze korte uitstapjes maken naar kouder water in het noorden. Ze leven in het bovenste deel van de oceaan, naar het oppervlak toe en dicht bij de kust, waar zonlicht doorschijnt en prooi beschikbaar is.