“In de praalwagen moet het wauw-effect zitten!”

Geschreven door Redactie
“In de praalwagen moet het wauw-effect zitten!”

Op 23 april 2022 rijdt er een praalwagen van de provincie Noord-Holland mee in de stoet van het Bloemencorso Bollenstreek.

Maar hoe maak je een praalwagen? Hoe zorg je dat de bloemen mooi blijven? En wat is er zo bijzonder aan deze traditie?

Het is een bijzonder jaar voor het Bloemencorso Bollenstreek; het is de 75e editie én het corso heeft van Unesco Werelderfgoed de titel Immaterieel Erfgoed gekregen. Reden genoeg voor de provincie om het Bloemencorso Bollenstreek te sponsoren en zelf mee te rijden met een praalwagen met de naam: ‘In Noord-Holland kom je tot bloei’.

Hergebruik bloemen

Het belangrijkste zijn natuurlijk de bloemen. Quint legt uit: “Je hebt 2 soorten bollenteelt: De kweker die teelt voor jouw bosje bloemen en de kweker die op grote schaal bollen teelt die de hele wereld over gaan, zoals hyacinten- en tulpenbollen. Om een sterke bol te krijgen, moeten de bloemen die uit de bol komen worden verwijderd (gekopt). Deze worden normaal gesproken weggegooid, maar nu komen ze op de corsowagen. De bloemen worden dan wel speciaal voor het corso met de hand geknipt.”

Vrijwilligers

Vrijwilligers vanuit de vereniging zijn er genoeg, aldus Mosselman: “In februari komen er al mensen naar mij toe om zich aan te melden. Sommigen vinden het zo leuk dat ze er vrij voor nemen en een dag komen steken. Je weet precies wie het leuk vindt om wat te doen. Zo zijn er mensen die graag op de hoge stellages werken, of juist priegelig werk doen. Ondertussen klets je de hele dag door. Het is een feestje om met z’n allen te komen tot een kleurrijke, en hopelijk strakke, praalwagen.”