5 juni is het peperkoekdag

Geschreven door Redactie

Dit is het seizoen om peperkoekdag te vieren.

Hoewel dat misschien vreemd klinkt, vieren peperkoekliefhebbers in het hele land elk jaar op 5 juni hun favoriete recepten en peperkoektraktaties. Of het nu in de vorm van brood, cake, repen, koekjes of koekjes is, ze zijn het hele jaar door heerlijk.

Peperkoekdag

De term "peperkoek" verwees oorspronkelijk naar geconserveerde gember, later verwijzend naar een lekkernij bestaande uit honing en kruiden.

Peperkoek is een zoet voedsel dat meestal honing of melasse gebruikt in plaats van alleen suiker en is op smaak gebracht met gember. Peperkoekvoedsel varieert van een zachte, vochtige cake tot iets dat meer op een gemberkoekje lijkt.

Er wordt aangenomen dat peperkoek voor het eerst naar Europa werd gebracht in 992 door een Armeense monnik. Hij woonde daar zeven jaar en gaf les in peperkoek koken aan de Franse priesters en christenen tot aan zijn dood in 999. Bronnen geven aan dat Zweedse nonnen in 1444 peperkoek bakten om de spijsvertering te verlichten.

In de 17e eeuw werden peperkoekkoekjes verkocht in kloosters, apotheken en boerenmarkten op het dorpsplein. In de 18e eeuw kwam peperkoek op grote schaal beschikbaar.