6 manieren waarop jouw lichaam profiteert van citroenwater

Geschreven door Redactie
6 manieren waarop jouw lichaam profiteert van citroenwater

1. Het bevordert de hydratatie

Volgens de Food and Nutrition Board zeggen algemene richtlijnen dat vrouwen ten minste 91 gram per dag moeten krijgen en mannen ten minste 125 gram. Dit is inclusief water uit eten en drinken. Water is de beste drank voor hydratatie, maar sommige mensen houden niet van de smaak. Het toevoegen van citroen verbetert de smaak van water, waardoor je meer kunt drinken.

2. Het is een goede bron van vitamine C

Citrusvruchten zoals citroenen bevatten veel vitamine C, een primaire antioxidant die cellen helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Je hebt waarschijnlijk gehoord dat vitamine C bij sommige mensen de duur van de verkoudheid kan helpen, voorkomen of beperken, maar studies zijn tegenstrijdig. Vitamine C kan het risico op hart- en vaatziekten en beroertes verminderen en de bloeddruk verlagen. Hoewel citroenen niet bovenaan de lijst van citrusvruchten met veel vitamine C staan, zijn ze nog steeds een goede bron. Volgens het Ministerie van Landbouw van de Verenigde Staten levert het sap van een citroen ongeveer 18,6 milligram vitamine C.

3. Het ondersteunt gewichtsverlies

Onderzoek heft aangetoond dat polyphenol-antioxidanten in citroenen de gewichtstoenamen aanzienlijk verminderen bij muizen die overvoerd zijn om obesitas te veroorzaken. In deze muizenstudies compenseerden de antioxidanten ook de negatieve effecten op de bloedglucosespiegels en verbeterde insulineresistentie, de twee belangrijkste factoren bij de ontwikkeling van type 2-diabetes.

Hoewel dezelfde resultaten bij mensen moeten worden bewezen, is er sterk anekdotisch bewijs dat citroenwater gewichtsverlies ondersteunt. Of dit komt doordat mensen simpelweg meer water drinken en een vol gevoel hebben of het citroensap zelf is onduidelijk.

4. Het verbetert de kwaliteit van je huid

Vitamine C in citroenen kan huidrimpels, een droge huid door veroudering en schade door de zon helpen verminderen. Hoe water de huid verbetert, is controversieel, maar een ding is zeker. Als je huid vocht verliest, wordt deze droog en vatbaar voor rimpels. Een laboratoriumonderzoek uit 2016 toonde aan dat een drankje op basis van citrusvruchten de ontwikkeling van rimpels bij haarloze muizen hielp voorkomen.

5. Het bevordert de spijsvertering

Sommige mensen drinken citroenwater als dagelijks laxeermiddel in de ochtend om constipatie te helpen voorkomen. Het drinken van warm of heet citroenwater als je wakker wordt, kan helpen om je spijsverteringsstelsel in beweging te krijgen.

Ayurvedische geneeskunde zegt dat de zure citroensmaak je ‘agni’ helpt stimuleren. In de ayurvedische geneeskunde stimuleert een sterke agni het spijsverteringsstelsel, waardoor je voedsel gemakkelijker kun verteren en de ophoping van gifstoffen helpt voorkomen.

6. Het verfrist de adem

Heb je ooit een citroen op je handen gewreven om de geur van knoflook of een andere sterke geur kwijt te raken? Dezelfde remedie kan van toepassing zijn op een slechte adem die wordt veroorzaakt door het eten van voedsel met sterke geuren, zoals knoflook, uien of vis.


Je kunt een slechte adem voorkomen door een glas citroenwater te drinken na de maaltijd en ‘s morgen vroeg. Van citroen wordt gedacht dat het speeksel stimuleert en water helpt ook een droge mond te voorkomen. Wat kan leiden tot een slechte adem veroorzaakt door bacteriën.
Onze Ambassadeurs