De nieuwste roman: “Apates honing” van schrijver Gilbert Keyzer

Geschreven door Redactie
De nieuwste roman: “Apates honing” van schrijver Gilbert Keyzer

Een roman over een Nederlands echtpaar, dat naar Kreta emigreert, om er een taverne te beginnen.

‘Ik ben al heel lang gefascineerd door Griekenland, de Grieken, de Kretenzers en de Griekse Mythologie. Tijdens mijn vakanties in Griekenland heb ik heel veel sfeerindrukken opgedaan. Ik kreeg het idee voor deze roman tijdens mijn verblijf op Kreta en de Peloponnesos. Ik schreef enkele jaren geleden de roman ”De ezels van Menousos.” Dat verhaal speelt zich op een imaginair Grieks eiland af. Een Nederlands echtpaar met hun dochter gaan er wonen om voor zieke ezels te zorgen. Zou ik me nou niet teveel herhalen, vroeg ik mezelf af. Alweer een roman over emigranten. Op een avond kreeg ik de inspiratie, om Apates honing een geheel andere kant op te sturen. Opnieuw ervaar ik de sensatie, dat het verhaal zichzelf begon te schrijven, alsof de hoofdpersonen, na voorafgaand overleg, me hun rol influisterden.’

Henri en Henriette zijn Nederlandse meester-koks. Ze zijn, onder druk van nare omstandigheden, naar Kreta geëmigreerd, hebben aan de noordkust een taverne gekocht en laten renoveren en exploiteren ook een hieraan gelegen strandje. Henriette droomt ervan om een Grieks specialiteitenrestaurant te beginnen. Een ernstige ziekte aan haar wervelkolom maakt aan die aspiraties een einde. Ze serveren weinig anders dan friet, bier en hamburgers aan strandgasten. Henri ergert zich aan de ongeremdheid en ongemanierdheid van vele toeristen. Hij hanteert een promiscue levenswijze, ging al vreemd, toen ze nog in Nederland woonden en heeft seksuele ontmoetingen met Constantina, een jonge vrouw, die voor hen werkt. Henriette heeft het in de gaten. Zij durft er niet over te beginnen, voornamelijk omdat hij goed voor haar zorgt. Hij draagt haar de trappen naar hun slaapkamer op en af en zet haar onder de douche. Haar zus Rosette komt bij hen wonen. Henri maakt van Henriettes verblijf in een kuuroord misbruik om Rosette te benaderen. Een bijzondere ontmoeting zal zijn leven voorgoed veranderen.

Langzamerhand beginnen zich op het eiland geheimzinnige gebeurtenissen af te spelen. Het weer slaat om. Enorme hoeveelheden zeewier drijven op de noordkust van het eiland af. Op terrassen aan zee is soms geheimzinnig gezang te horen. Het verhaal krijgt een surrealistische wending.

De roman is lastig in een bepaald genre in te delen. Het begint als een psychologische vertelling, waarna het verhaal surrealistische trekjes krijgt. Het zou ook als een sprookje kunnen worden opgevat. Men zou het eveneens als een Grieks drama kunnen beschouwen.


Winactie!!


Wil jij kans maken op het boek van Gilbert Keyzer? Wij verloten er maar liefst twee!

Mail dan Apates honing en je contactgegevens naar winactie@onsalmere.nl 
Onze Ambassadeurs