Manieren waarop jouw lichaam profiteert van bananen

Geschreven door Redactie
Manieren waarop jouw lichaam profiteert  van bananen

Heb je je ooit afgevraagd wat voor goeds er allemaal in een banaan zit? Bananen zijn niet alleen rijk aan vitamine B6, maar zijn ook een goede bron van vitamine C, mangaan en voedingsvezels. Bananen zijn ook vet- en cholesterolvrij. Maar wat betekent dat voor jouw gezondheid?

Bananen zijn een van de beste bronnen van vitamine B6.

De vitamine B6 die in bananen zit wordt gemakkelijk door je lichaam opgenomen. In een middelgrote banaan zit ongeveer een kwart van je dagelijkse vitamine B6 behoefte. Vitamine B6 helpt je lichaam met het produceren van rode bloedcellen en het verwijderen van ongewenste chemicaliën uit je lever en nieren. De koolhydraten en vetten helpen het metabolisme en worden omgezet in energie. Ook is B6 goed om een gezond zenuwstelsel te behouden. Vitamine B6 is ook goed voor zwangere vrouwen omdat het helpt te voldoen aan de ontwikkelingsbehoeften van hun baby.

Bananen zijn een goede bron van vitamine C.

Je associeert bananen misschien niet met vitamine C, maar een middelgrote banaan voorziet je van ongeveer 10% van je dagelijkse vitamine C-behoefte. Vitamine C helpt je lichaam te beschermen tegen cel- en weefselschade. Het helpt je lichaam om beter ijzer op te nemen. Ook ondersteunt het de gezondheid van je hersenen door serotonine te produceren. Dit is een hormoon dat je slaapcyclus, stemming en ervaring van stress en pijn beïnvloed.

Bananen zijn goed voor je huid.

Een middelgrote banaan voorziet je van ongeveer 13% van je dagelijkse behoefte aan mangaan. Mangaan helpt je lichaam om collageen aan te maken en beschermt je huid en andere cellen tegen schade door vrije radicalen.

Het Kalium in bananen is goed voor je hart en bloeddruk.

Een middelgrote banaan voorziet je van ongeveer 10% van je dagelijkse kaliumbehoefte. Kalium helpt je lichaam om een gezond hart en goede bloeddruk te behouden. Bovendien bevatten bananen weinig natrium. Deze combinatie van een laag natriumgehalte en hoog kaliumgehalte helpt de hoge bloeddruk onder controle te houden.

Bananen kunnen de spijsvertering helpen bevorderen.

Een middelgrote banaan voorziet je van ongeveer 10-12% van je dagelijkse vezelbehoefte. Oplosbare en onoplosbare vezels spelen een belangrijke rol in je gezondheid. Oplosbare vezels helpen je lichaam om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden en vetstoffen zoals cholesterol kwijt te raken. Onoplosbare vezels voegen gewicht en zachtheid toe aan je ontlasting, waardoor je een stuk gemakkelijker een regelmatige stoelgang kunt hebben. Dit helpt om jouw darmen gezond te houden en te beschermen tegen schadelijke bacteriën.

Bananen geven je energie.

Bananen bevatten drie natuurlijke suikers die bestaan uit: sucrose, fructose en glucose. Dit zorgt ervoor dat je een vet- en cholestrolvrije energiebron krijgt. Daarom zijn bananen ideaal, vooral voor kinderen en sporters, voor het ontbijt, als middag snack of voor en na het sporten.