Column Melissa Nijdam: “Let’s go vintage”

Geschreven door Redactie
Column Melissa Nijdam: “Let’s go vintage”

Maar wanneer is vintage nou echt vintage?

Alles wat ook maar een beetje stoffig en oud is, dacht ik... Maar vintage is eigenlijk pas echt vintage als het zo’n 30 jaar oud is, wist ik veel. Vintage pareltjes hebben jeugdsentiment, of zijn een kostbare herinnering, authentiek en heeft een kenmerkende stijl uit voornamelijk de jaren 50/60/70. En de leukste vintage spullen vind je gewoon bij de plaatselijke kringloop. Houd je van vintage? Vergeet dan ook vooral de rommelmarkten en braderieën niet! De gehele zomer kun je door het hele land je hart ophalen op de leukste plekken.

De keuze in vintage of retro is reuze. Van potjes, pannetjes en vaasjes, tot meubels en textiel. Het is dan ook eigenlijk wel een hele toffe en met recht hip te noemen stijl! Maar tussen vintage en retro zit wel een verschil, namelijk de leeftijd van het product. Zo is vintage dus zeker 30 jaar oud. En retro nieuw, maar geïnspireerd op de trends van toen. We kunnen dus niet alle meuk van zolder “vintage” noemen.

“Wie wat bewaart heeft wat”

Hoe leuk zou het zijn als er over een jaar of 30 nog een dierbaar pronkstuk met zorg bewaard wordt en het misschien zelfs de naam vintage mag dragen! Als het dan ook nog eens een hype of trend was, wordt het nog kostbaar ook. Het verbaast mij hoe hoog de prijzen van vintage artikelen kunnen oplopen. Neem mijn snoepautomaat bijvoorbeeld, geen goud waard, maar wel leuk. Ik kocht hem voor 25 euro, maar wordt voor minstens 50 euro aangeboden. Op zoek was ik niet echt, ik kocht het omdat ik het gewoon heel erg leuk vond. Toen nog onwetend wat vintage kan doen.

Onze toekomst wordt het nieuwe vintage. Dan komt het spreekwoordelijke “wie wat bewaart heeft wat” om de hoek kijken. Bewaar dus wat je liefhebt, want voor je in een bejaardenhuis belandt is jouw “pareltje” misschien wel wat waard. Wist je trouwens dat Retro artikelen vintage noemen uit den boze is? (Lekker belangrijk)

Bezit jij ook een leuk vintage pareltje? Laat het ons zien en gebruik

#onsalmere.

Ik begin:

een van oorsprong BRABO ANTWERP snoepautomaat uit 1960. Cool he?!