Whistleblowers Day op 30 juli, de dag dat de noodzaak erkenden om degenen die corruptie melden te beschermen wanneer ze het zien.

Geschreven door Redactie

De dag herinnert ons eraan om de mensen te eren en te steunen die zich uitspreken over fraude, misbruik of verspilling.

Een whistleblowers is een persoon die verdachte activiteiten meldt. Deze activiteiten omvatten schendingen, uitbuiting, verkeerde voorstelling van zaken of andere overtredingen. De activiteit kan binnen een organisatie zijn, openbaar of privé. Met name de geschiedenis van whistleblowers is lang en vaak moeilijk. Hoewel de wetgeving whistleblowers nu beschermt tegen represailles door hun werkgevers, dragen ze nog steeds een zware last. Meestal volgen er juridische gevechten als ze aangifte hebben gedaan.

De dag herdenkt gebeurtenissen die in 1777 in gang zijn gezet door luitenant Richard Marven en adelborst Samuel Shaw. Marven en Shaw worden beschouwd als de eerste whistleblowers in de Verenigde Staten en dienden bij de continentale marine. De twee mannen maakten samen met acht andere matrozen melding van misstanden tegen Britse gevangenen door Commodore Esek Hopkins. Als resultaat van de rapporten van de matrozen heeft het Continentale Congres de eerste wet ter wereld aangenomen ter bescherming van whistleblowers.