Fruit van de maand: Kiwi

Geschreven door Redactie
Fruit van de maand: Kiwi

Kiwi’s zijn misschien klein van formaat, maar hebben een groot aantal gezondheidsvoordelen.

Het vruchtvlees zit vol vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Waar kiwi vroeger seizoensgebonden was, kan je ze nu het hele jaar door kopen in de supermarkt of groentewinkel en beginnen te genieten van de voordelen voor kiwi’s.

Erg voedzaam.

Slechts één kiwi bevat 71 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Naast andere belangrijke vitamines zoals K, E en foliumzuur, bevatten deze verbazingwekkende vruchten ook kalium, calcium, ijzer, fosfor en andere mineralen. Dus sla de sinaasappel of banaan over en neem in plaats daarvan een kiwi bij je ontbijt.

Kan astmabehandeling helpen.

De hoeveelheid vitamine C en antioxidanten in kiwi’s kan helpen bij de behandeling van mensen met astma. Een meta-analyse van onderzoeken suggereerde zelfs dat vers fruit met een hoog vitamine C-gehalte, zoals kiwi, kan helpen bij het beheersen van piepende ademhaling bij astmapatiënten, vooral bij kinderen.

Bevordert de darmgezondheid.

Kiwi’s zitten vol met 2,2 gram vezels en dat is goed voor de darmgezondheid. Elk deel van de vrucht is eetbaar, inclusief de bruine pluizige schil die vol zit met onoplosbare vezels.

Kan de gezondheid van het hart helpen.

Alleen al het eten van 2-3 kiwi’s kan volgens een onderzoek uit 2004 de triglycerideniveaus tot 14 procent verlagen vanwege de grote hoeveelheden vitamine C, E en polyfenolen in de vrucht. De studie suggereerde dat het eten van kiwi kan helpen bij het verlagen van LDL-cholesterol en triglyceriden die hartaandoeningen kunnen veroorzaken. Drie kiwi’s kunnen de bloeddruk evenveel verlagen als appels. Een lagere bloeddruk betekent een lager risico op hartaanvallen en beroertes.

Beschermt tegen verlies van gezichtsvermogen.

Deze vrucht kan ook helpen beschermen tegen verlies van gezichtsvermogen. Dat komt omdat kiwi’s je ogen kunnen beschermen tegen netvliesveroudering en netvliesslijtage, een belangrijke oorzaak van blindheid vanwege de hoge niveaus van zeaxanthine en luteïne die ze bevatten.


Onze Ambassadeurs