het land van de maand is Marokko

Geschreven door Redactie
het land van de maand is Marokko

Marokko, officieel het Koninkrijk Marokko, is een land in noordelijk Afrika aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan, grenzend aan Algerije en de Westelijke Sahara. Het behoort tot de Maghreb-landen, waar ook Tunesië, Mauritanië, Algerije en Libië toe worden gerekend.

Marokko is de thuisbasis van ‘s werelds grootste woestijn die bekend staat als de Saharawoestijn!

In Afrika is Marokko het 25ste grootste land met een bevolking van bijna 34 miljoen. Sinds de oprichting door Idris I in 788 na Christus, heeft het land onder het bewind gestaan van een reeks onafhankelijke dynastieën. Maar in de 17e eeuw verzetten Marinid en Saadi zich tegen buitenlandse overheersing, waardoor Marokko het enige land in het noordwesten van Afrika bleef dat weerstand bood aan de Ottomaanse bezetting. De inwoners van dit land wonen voornamelijk in de kuststeden, waaronder Rabat, de hoofdstad van Marokko, en Casablanca (de grootste stad in de staat), de overheersende religie in dit land is de islam, met als officiële talen Arabisch en Berber. Frans wordt ook veel gesproken in sommige delen van Marokko.

Volgens de legende was het Hercules die Marokko creëerde toen hij de Straat van Gibraltar opende. Het bestaan van de mensheid daar is aangetoond dat het teruggaat tot 300.000 jaar. Het werd eerder bezet door Berbers, de natie stelde zich open voor Fenicische en Carthaagse invloeden, die zich eerder tot de vijfde eeuw aan de Romeinen onderwierpen.


De vlag van Marokko is diep, rood met de groene en vijfpuntige ster die het zegel van Salomo voorstelt. Over het algemeen staat de rode kleur op de vlag voor moed, kracht, en hardheid. Groen staat voor liefde, vreugde, vrede, wijsheid, hoop en het pentagram van Salomo drukt de pilaren van de islam uit.

Hoe de geografische locatie van Marokko zijn unieke cultuur vormt?

Door de geografische ligging heeft Marokko veel te bieden op cultureel gebied. Hier vind je culturen uit het zuiden van de Sahara, Frankrijk, Spanje en zelfs enkele Europese landen. Met meer inspanningen om de extreme droogte te verminderen, zet de Marokkaanse regering zich in om jaarlijks duizenden hectaren bos aan te planten. De bomen helpen ook om de grond bij elkaar te houden. 

Interessante feiten over Marokko.

Marokko is een van de oudste landen in Afrika. De vroege inwoners van Marokko zouden immigreren die probeerden de Sahara-gebieden te ontvluchten vanwege gebrek aan water. Hun reis leidt naar het Atlasgebergte en later naar de kustgebieden.

Marokko is zeer rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Fosfaat is de meest voorkomende natuurlijke hulpbron in dit land. Het wordt voornamelijk gebruikt in plantenmest en het maken van chemische verbindingen. Bovendien vormt het fosfaat in Marokko twee derde van de fosfaten in de wereld.

Marokko heeft spannende attracties zoals stranden, woestijnoases, oude steden en nog veel meer. Deze plekken doen het uiterst goed bij toeristen. In 2013 telde het meer dan 10 miljoen toeristen die genoten van een lucratieve bestemming. Het land kreeg in 2015 de blauwe vlag, omdat meer dan 23 Marokkaanse stranden een uitstekende waterkwaliteit, afvalwaterbeheer en niet te vergeten milieueducatie boden.

Het grootste windmolenpark van Afrika ligt in het zuidwesten van Marokko langs de Atlantische kust. Het project begon in 2014 met het opwekken van stroom om zo betrouwbare stroom te leveren als hernieuwbare bron.

Marokko is ook de thuisbasis van de oudste nog bestaande onderwijsinstelling ter wereld. De Marokkaanse Universiteit van Al-Karaouine werd opgericht in 859CE en staat bekend om het verstrekken van islamitische studies en theologie.
Onze Ambassadeurs