Frankrijk: Een land vol schoonheid en allure

Geschreven door Redactie
Frankrijk: Een land vol schoonheid en allure

Dit keer nemen we je mee op een culinaire reis door het prachtige Frankrijk. Het land staat bekend om zijn heerlijke wijnen, kazen, broden en andere culinaire hoogstandjes. In dit artikel duiken we in vier verschillende Franse steden en ontdekken we wat deze plekken te bieden hebben. Van Parijs tot Nice, we hebben de lekkerste gerechten en drankjes voor je uitgezocht. Laat je inspireren en waan jezelf met slechts een gedachte in het prachtige Frankrijk!

Een perfecte mix van oud en nieuw

Lyon, gelegen in het oosten van Frankrijk, is een perfecte mix van oud en nieuw. De stad is een van de oudste steden van Frankrijk en is rijk aan geschiedenis en cultuur. Tegelijkertijd heeft de stad ook een moderne en levendige uitstraling. Een van de hoogtepunten van Lyon is Vieux Lyon, de oude stad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier vind je smalle geplavei- de straatjes, oude gebouwen en historische kerken. Maar Lyon heeft ook een moderne kant, met de recente ontwikkeling van Confluence, een wijk aan de oever van de Rhône waar moderne architectuur en design worden gecombineerd. Een andere trekpleister van Lyon is de gastronomie. De stad staat bekend als de culinaire hoofdstad van Frankrijk en heeft vele Michelin-sterren restaurants en lokale bouchons, waar je de typische Lyonnaise gerechten kunt proeven. Bezoek de lokale markten, zoals Les Halles de Lyon-Paul Bocuse, voor een proeverij van lokale kazen, wijnen en delicatessen. Verken de stad te voet, met de fiets of per boot op de Rhône en de Saône.

De stad van de liefde

Parijs, de stad van de liefde en de lichtjes, is een van de meest iconische en romantische steden ter wereld. Met zijn prachtige architectuur, schilderachtige straatjes en bruisende sfeer is het geen wonder dat het de inspiratie is geweest voor vele films, boeken en gedichten. Als je Parijs bezoekt, zijn er een aantal must-see bezienswaardigheden die je niet mag missen. Een van de meest iconische bezienswaardigheden in Parijs is de Eiffeltoren. Dit symbool van de stad is gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1889 en trekt nog steeds miljoenen bezoekers per jaar. Vanaf de top van de toren heb je een adembenemend uitzicht over de stad. Als je op zoek bent naar kunst en cultuur, mag je het Louvre niet missen. Dit wereldberoemde museum herbergt enkele van de meest beroemde kunstwer- ken ter wereld, waaronder de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. En vergeet het magische pretpark genaamd Disneyland niet. Disneyland is een magisch pretpark dat de harten van jong en oud al decennialang verovert.

Ontdek de bruisende havenstad

Marseille is een stad die je gezien moet hebben. Gelegen aan de kust van de Middellandse Zee in het zuiden van Frankrijk, heeft Marseille een rijke geschiedenis en cultuur die teruggaat tot de oudheid. De stad heeft de afgelopen jaren een ware transforma- tie ondergaan, en heeft zich ontwikkeld tot een bruisende en trendy bestemming. Een van de hoogtepunten van Marseille is de oude haven, de Vieux-Port. Hier vind je kleurrijke vissersboten en talloze restaurants en cafés waar je kunt genieten van heerlijke lokale gerechten. Breng ook zeker een bezoek aan de basiliek Notre-Dame de la Garde, gelegen op een heuvel met een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Voor de liefhebbers van kunst en cultuur is het Museum van Europese en Mediterrane Beschavingen een aanrader. Dit museum toont de geschiedenis en cultuur van de landen rond de Middellandse Zee. Daarnaast heeft Marseille ook een bruisend nachtleven met veel bars en clubs, vooral in de wijk Cours Julien.

Bon Appétit: Ontdek de Franse keuken

Laten we beginnen met de croissant. Dit iconische Franse broodje werd oorspronkelijk gemaakt in de late 19e eeuw in Oostenrijk en Hongarije, maar het waren de Fransen die het recept perfectioneerden en het wereldwijd bekend maakten. Croissants zijn gemaakt van een luchtig deeg met veel boter en worden vaak gegeten als ontbijt of bij een kopje koffie.

Uiensoep, of ‘soupe à l’oignon’ in het Frans, is een hartige soep gemaakt van uien, bouillon en brood. Het wordt meestal gegar- neerd met kaas en geroosterd brood en wordt vaak geserveerd als voorgerecht in Franse restaurants.

Macarons zijn kleine, ronde, kleurrijke koekjes gemaakt van amandelmeel, suiker en eiwitten. Ze zijn verkrijgbaar in talloze smaken en zijn een populaire delicatesse in heel Frankrijk en daarbuiten.

Crème brûlée is een romige, vanillepudding bedekt met een laagje gekarameliseerde suiker. Het wordt vaak geserveerd als dessert in Franse restaurants en is een favoriet van velen van- wege de combinatie van de rijke pudding en de knapperige laag suiker.

Ratatouille is een Provençaals gerecht dat bestaat uit ge- stoofde groenten, waaronder aubergine, courgette, paprika en tomaten. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht of als vege- tarisch hoofdgerecht en is een populaire zomerse maaltijd in heel Frankrijk. Wist je dat Ratatouille niet alleen een heerlijk gerecht is, maar ook een bekende Disney-film? De animatiefilm uit 2007 vertelt het verhaal van de ambitieuze rat Remy, die ervan droomt om chef-kok te worden in een Frans restaurant. Samen met de onhandige keukenhulp Linguini weet hij zijn droom waar te maken en creëren ze de meest fantastische ge- rechten. Ratatouille is niet alleen een prachtige film over koken en de Franse keuken, maar ook een hartverwarmend verhaal over het volgen van je dromen en het overwinnen van obstakels. De film was een groot succes en won een Academy Award voor beste animatiefilm. Bovendien heeft het bijgedragen aan de populariteit van de Franse keuken en heeft het veel mensen geïnspireerd om zelf te gaan koken en te experimenteren met Franse gerechten.

Ten slotte is Franse koffie, of ‘café français’, een sterke koffie geserveerd in een kleine kop. Het wordt vaak gedronken na de maaltijd en kan worden geserveerd met een glaasje likeur erbij.

Frankrijk heeft zoveel te bieden op het gebied van cultuur, eten en drinken dat het bijna onmogelijk is om alles in één artikel te behandelen. Maar hopelijk heeft deze selectie van Franse klas- siekers je geïnspireerd om meer te ontdekken over dit prachtige land en misschien zelfs een paar gerechten te proberen in je eigen keuken. Of je nu droomt van een romantische reis naar Parijs, wilt genieten van de zon in Nice of een avontuurlijke reis naar Lyon en Marseille wilt maken, Frankrijk blijft ons keer op keer betoveren met haar rijke geschiedenis en lekkernijen. Merci beaucoup, Frankrijk, tot snel!