Nationale Fried Chicken dag

Geschreven door Redactie
Nationale Fried Chicken dag

Jaarlijks wordt er op 6 juli Nationale Fried Chicken Dag gevierd in de verenigde staten.

Hoe de dag is ontstaan is niet duidelijk.


In Australië was er in 2018 een evenement waarbij je een jaar lang gratis kip kon winnen bij de KFC. Je kon meedoen aan de wedstrijd door op sociale media een post te plaatsten met daarin waarom jij de prijs verdiend. Een 19-jarige dame had samen met haar vriend de winnende inzending. Zij kreeg het KFC-logo op haar voet getatoeëerd. Uit respect voor de tijdzone van herkomst wordt Nationale Fried Chicken Dag in Australië op 7 juli gevierd.


Loopt het water bij jou in de mond als je aan gefrituurde kip denkt? Hieronder vind je een paar heerlijke recepten die je kan maken met gefrituurde kip.


Fried chicken met ranchdip

4 personen


Ingrediënten
2 scharrelkipfilets
1 schaal kipdrumsticks
400 milliliter karnemelk
100 gram cornflakes
50 gram bloem
1 eetlepel cajunkruiden
500 milliliter zonnebloemolie
4 eetlepels volle yoghurt
4 eetlepels mayonaise
2 eetlepels dille
2 theelepels Dijonmosterd


Benodigdheden
Keukenmachine


Bereiding
Stap 1: Snijd elke kipfilet in 4 stukken. Doe ze met de drumsticks in een schaal waar ze net in passen en schenk de karnemelk erover, zodat de kip helemaal bedekt is. Zet afgedekt minimaal 30 min. in de koelkast.
Stap 2: Doe de cornflakes, bloem en cajunkruiden in de keukenmachine en maal fijn. Schep de kip uit de karnemelk en laat uitlekken, maar dep niet droog. Doe de drumsticks in een plastic zak en de kipfilet in een andere zak. Verdeel het cornflakemengsel over de 2 zakken. Bind dicht en schud, zodat de kip wordt bedekt met een paneerlaagje.
Stap 3: Verhit de olie in een hapjespan tot 180 ºC. De olie heeft de juiste temperatuur als een stukje brood begint te bruisen zodra u het erin legt. Leg de drumsticks in de pan en bak 12 min. Keer na 6 min. en leg de kipfilets erbij. Keer de kipfilets na 4 min. en haal 2 min. later de drumsticks uit de pan. Laat uitlekken op keukenpapier. Bak de kipfilets nog 2 min. en laat ook uitlekken.
Stap 4: Meng ondertussen voor de ranchdip de yoghurt, mayonaise, dille en mosterd. Serveer bij de kip. Lekker met Amerikaanse coleslaw.


Fried chicken en Koolsla
4 personen


Ingrediënten
Kip:
1 kip
750 milliliter karnemelk
Zout en peper
400 gram bloem
2 eetlepels kipkruiden
1 eetlepel cayennepeper
½ eetlepel gerookt paprikapoeder
2 eetlepels zout
Olie (om in te frituren)


Koolsla:
2 theelepels karwijzaad
300 gram spitskool
3 bosuien
100 milliliter karnemelk
100 gram mayonaise
3 theelepels grove mosterd
½ theelepel cayennepeper
Zout en peper


Benodigdheden
Bakplaat met rooster
Frituurpan of pan met dikke bodem en thermometer
Keukenpapier


Bereiding
Stap 1: Snijd de kip in stukken (drumsticks, kippendij, vleugels, borst).
Stap 2: Doe de kip in een kom met de karnemelk en breng op smaak met peper en zout. Laat minimaal 4 uur in de koelkast marineren.
Stap 3: Kruid de bloem met de specerijen en 2 eetlepels zout. Neem 5 eetlepels van de karnemelkmarinade en meng door de bloem.
Stap 4: Haal de kip uit de karnemelk en haal flink door de bloem, zodat de kip goed bedekt is. Leg een rooster op een bakplaat en leg de met bloem bedekte kip erop.
Stap 5: Verhit de olie in een (frituur)pan tot 160˚C.
Stap 6: Maak ondertussen de coleslaw: Rooster het karwijzaad in een droge koekenpan. Snijd de kool en bosui fijn. Doe de rest van de ingrediënten erbij, meng goed en bewaar in de koelkast.
Stap 7: Frituur de kipstukken per onderdeel (bouten hebben langer nodig dan filets) in ongeveer 15-20 minuten gaar en krokant. Bestrooi met een snuf zout en laat uitlekken op keukenpapier.
Stap 8: Serveer de fried chicken met de Koolsla.