Bomen in Alkmaar worden gekapt door de iepziekte

Geschreven door Redactie

In de Alkmaarderhout en aan de Rekerdijk is ontdekt dat er bomen zijn die zijn besmet met de iepziekte.

Er is een flinke toename van het aantal bomen dat lijdt aan de iepziekte. Dit komt vooral door het warme weer. Op het moment dat er zieke bomen worden ontdekt worden binnen twee weken verwijderd. Niet alleen in de bossen, maar ook op privéterrein.

De Iepziekte is een schimmelsoort. De ziekte kan worden overgedragen via de wortels. De iepenspintkever kan de schimmel met zich meenemen en zo steeds meer bomen besmetten. Op het moment dat een boom is besmet worden de besmette houtvaten afgesloten waardoor takken en twijgen afsterven en de bladeren eraf zullen vallen. De zieke bomen worden gekapt, versnipperd en afgevoerd. En het is van zeer groot belang dat dit zo snel mogelijk wordt gedaan door een gecertificeerd bedrijf.

Het geïnfecteerde stamhout mag niet als brandhout worden gebruikt. Dit omdat het de perfectie locatie is voor de Iepenspintkever om zijn eitjes in te leggen. Waar het mogelijk is worden gekapte bomen vervangen door nieuwe bomen.


Onze Ambassadeurs