Simpele tips voor een duurzame verjaardag

Voor een verjaardag willen mensen graag groots uitpakken met de versiering, helemaal als gaat om een kinderverjaardag.

Heel leuk natuurlijk, maar vaak is de versiering die wordt gebruikt alles behalve duurzaam.

De veelgeziene ballonnen worden één keer opgeblazen en na gebruik direct weggegooid of, nog erger, buiten achtergelaten waar ze het milieu vervuilen en een gevaar vormen voor dieren.

Ballonnen horen niet voor niets bij de supervervuilers. Probeer dus zo duurzaam mogelijk te versieren, het liefst zonder ballonnen en met herbruikbare slingers. Het geven van cadeaus is natuurlijk één van de leukste onderdelen van de verjaardag, vooral als je kleine kinderen hebt die vol spanning wachten op hun verrassing. Het is in onze maatschappij heel gewoon om cadeaus in te pakken, maar erg duurzaam is al dat pakpapier niet. Vooral niet als je je bedenkt dat het papier binnen enkele tellen van het cadeau af wordt gescheurd. Zonde! Ga eens op zoek naar een duurzamere inpakmethode.

Bij het vieren van een verjaardag kiezen veel mensen voor gemak. Niemand wil na een feestje uren bezig zijn met het opruimen van het huis en de afwas. Daarom vinden veel mensen het gebruik van wegwerpservies zo ontzettend handig tijdens dit soort gelegenheden. Helaas is dit alles behalve duurzaam te noemen. Al die bekertjes, borden, schalen en bestekdelen belanden na slechts één keer gebruikt te zijn in de prullenbak. Wat een verspilling van plastic of papier! Vanuit duurzaamheidsoogpunt is het gebruik van afwasbaar servies écht beter.