Vrijwilligers maken de Noord-Hollandse natuur

Geschreven door Redactie
Vrijwilligers maken de Noord-Hollandse natuur

Ongeveer 14.000 groene vrijwilligers telt Noord-Holland. Die waren niet allemaal aanwezig tijdens de Dialoogdag in het Goois Natuurreservaat op 13 oktober. Toch waren maar liefst 150 vrijwilligers die de dag aangrepen elkaar te ontmoeten.

Bij het woord groenvrijwilliger denk je misschien alleen aan de mensen die in de natuur werken. Of aan de vrijwilligers die excursies begeleiden. Herstellers en Vertellers, heet dat in ‘groene vrijwilligerstaal’. Er is ook een wat minder zichtbare groep, de Tellers. Deze tellen de soorten die in de natuur voorkomen. Allemaal hebben ze hun eigen specialiteit: insecten, vogels, reptielen, planten. Tijdens de Dialoogdag zijn verschillende workshops en wandelingen. Een daarvan is op pad met de tellers.

Nieuwe soorten

Plantenteller Christine Tamminga is al 35 jaar vrijwilliger. Hoe lang ze al met planten bezig is? “Sinds mijn elfde!” Zo nu en dan wijst ze er op eentje. “In deze tijd kom je bijna geen bloeiende planten meer in het bos tegen. In de stad bloeit nog wel het een en ander. Eigenlijk vind je in Amsterdam veel meer verschillende planten dan hier, daar ontstaan zelfs nog nieuwe soorten.”

Biodiversiteit

Tellen van de natuur is belangrijk om in de gaten te houden hoe het met de biodiversiteit gesteld is. Dat kan nogal eens verschillen: de tellers merken snel als een aanpassing is gedaan in de natuur. Als bijvoorbeeld bomen zijn gekapt, is er minder schaduw en hebben reptielen meer plek om te zonnen. En op zonnige gebieden kunnen weer andere planten groeien.