Zo word je minder materialistisch

Geschreven door Redactie
Zo word je minder materialistisch

Het is niet makkelijk om je niet te laten beïnvloeden door reclame of iets dat er aantrekkelijk uitziet. Het is lastig maar niet onmogelijk.

Hier een paar manieren om minder materialistisch te zijn.

Wees dankbaar en tevreden

Sta eens stil bij alles wat je hebt. Is het niet genoeg? Of hoeveel is genoeg voor jou? Het is niet goed om jezelf met anderen te vergelijken, maar er zijn heel veel mensen op de wereld die al blij zijn met schoon water, een dak boven hun hoofd en een gezonde maaltijd voor hun familie. En jij hebt zoveel meer. Als je dankbaar bent voor alles wat je hebt, zul je minder de drang hebben om meer en meer aan te schaffen.

Is het echt nodig het nieuwste van het nieuwste te hebben? Misschien zul je even blij zijn met je nieuwe aanschaf, maar je zult al gauw weer naar iets anders of beters verlangen. Als je materialistisch bent, betekent het dat je nooit tevreden bent. Probeer daarom dankbaar en tevreden te zijn met wat je hebt en je zult je veel gelukkiger voelen.

Waardeer jezelf. Je kunt ook materialistisch zijn, omdat je denkt dat spullen jouw een waardevoller persoon maken. De hoeveelheid bezittingen die je hebt, bepalen jouw status. Maak jij je veel zorgen over wat anderen van je vinden? Onthoud dan dat jouw waarde niet bepaald wordt door de dingen die je bezit. Leg de focus op jezelf in plaats van op je spullen. Waardeer jezelf om wie je bent en niet om wat je hebt.

Koop een maand lang niets. Stel je ten doel om een periode niets te kopen. Dit zal je bewuster maken van waar je je geld aan uitgeeft en je zult zien dat je eigenlijk maar weinig nodig hebt. Weet je van jezelf dat je je geld bijvoorbeeld vooral aan kleding uitgeeft of aan iets anders? Dan kun je je doel ook specifieker maken dat je daar een periode lang niet je geld aan uit gaat geven. Je zult zien dat als je een lange periode niet aan je koopimpulsen hebt toegegeven, je minder druk zult voelen om dingen te blijven aanschaffen.

Spullen maken niet gelukkig. Besef dat je geluk niet kunt kopen. Ben je ervan overtuigd dat je geluk niet afhangt van de hoeveelheid spullen die je hebt? Materialistisch zijn betekent niet dat je veel geld hebt of dat je veel bezittingen hebt. Je bent materialistisch als je geld en je spullen alles voor je zijn en je er volledig door in beslag wordt genomen. In plaats van je leven te laten bepalen door je salaris en je spullen, kun je beter voor jezelf uitzoeken waar je echt gelukkig van wordt en daar in investeren.