Vandaag is het Nationale Korte Filmdag

Geschreven door Redactie
Vandaag is het Nationale Korte Filmdag

Op 28 december herdenkt Nationale Korte Filmdag de geboortedag van de filmindustrie, toen de gebroeders Lumière voor het eerst een programma met korte films projecteerden voor een publiek publiek.

In 1895 wekten twee broers in het Grand Café in Parijs de werelds liefde voor cinema op. Auguste en Louis Lumière brachten die fascinatie voor het eerst tot leven in een betalend publiek van 33 klanten. De filmpioniers presenteerden die dag 10 korte films van elk ongeveer 50 seconden. Tot verbazing van alle aanwezigen legden de broeders alledaagse gebeurtenissen vast op film en speelden ze als bewegende beelden af. De ervaring van "films kijken" kwam die dag tot leven. En het begon allemaal met die eerste 10 korte films.

Tegenwoordig zijn korte films er in vele genres, lengtes en stijlen. Ze vermaken ons met animatie, fantasie, komedie en drama. Ze informeren en onderwijzen ons ook door middel van documentaire onderwerpen die onthullende inzichten bieden in levensechte verhalen die we misschien nog nooit eerder hebben gekend.

Kortom, korte films blijven ons ontroeren, net als die eerste keer meer dan 120 jaar geleden!

Deel je favoriete korte films en gebruik #NationalShortFilmDayOnsNieuws op social media.

Als je op zoek bent naar iets om naar te kijken, hou dan onze volgende artikel in de gaten!