Doe Duurzaam! Goede voornemens voor 2022

Doe Duurzaam! Goede voornemens voor 2022

Het nieuwe jaar breekt bijna aan. Een mooi moment om ook jouw duurzame voornemers voor 2022 te bepalen. Kleine of grote voornemens, net wat bij jou past.

Onderstaande tips helpen jouw voornemers vormgeven en zorgen voor minder CO₂ in de lucht. Dat is beter voor het klimaat.

- Kies seizoensgroenten en fruit. Seizoensproducten komen doorgaans van Nederlandse akkers en hoeven dus niet ver te reizen.
- Voorkom CO2-uitstoot door vaker voor noten en peulvruchten te kiezen in plaats van vlees. De productie van noten en peulvruchten kost minder grondstoffen. Ze bevatten ongeveer dezelfde voedingsstoffen als vlees.
- Voor alle thuiswerkers onder ons een simpel voornemen: trek de stekker uit het stopcontact als je een apparaat niet gebruikt. Sommige apparaten gebruiken ook energie als ze op stand-by of ‘uit’ staan. Maak een telefonische afspraak met een Alkmaarse energiecoach voor simpele tips om energie te besparen.
- Douche korter. Dit is een lastige voor de douche-liefhebbers, maar je verbruikt minder water èn je bespaart energie. Gemiddeld veroorzaakt douchen 200 kilo CO2-uitsoot per persoon per jaar. Als je maximaal 5 minuten per keer doucht, bespaar je 90 kilo CO2 op jaarbasis.
- Neem onderweg voortaan een herbruikbare beker of mok mee. Dat scheelt afval en grondstoffen. Op steeds meer plekken krijgt u daarmee zelfs korting op een warme drank.
- Vervang steen voor groen. Dat kan in je tuin, in jouw buurt of plaats groen op je balkon. Met een gezamenlijk plan voor groen in de buurt is er zelfs onder bepaalde voorwaarden subsidie mogelijk. Lees meer hierover op www.stadswerk072.nl/meedoen-in-het-groen.
- Koop tweedehands. Als je iets tweedehands koopt, hoeft er niets nieuws gemaakt te worden. Zo bespaar je grondstoffen en energie nodig zijn om nieuwe spullen te maken. En de afvalberg is minder groot. Kijk voor kringsloopwinkels in Alkmaar op www.allekringloopwinkels.nl.

Wat kan je nog meer doen? Ga voor meer inspiratie naar www.alkmaar.nl/duurzaamwonen.