Onbekende stemmen wekken meer hersenactiviteit op in de slaap dan bekende stemmen

Onbekende stemmen lijken de slapende hersenen wakker te schudden op een manier die bekende stemmen niet doen

Het slapende brein is actiever als die onbekende stemmen hoort in plaats van bekende. Deze ontdekking laat zien dat we informatie over onze omgeving kunnen verwerken, zelfs als we diep in slaap zijn.

Manuel Schabus van de Universiteit van Salzburg in Oostenrijk en zijn collega's volgden 17 mensen, met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar, gedurende twee nachten in een slaaplaboratorium. De hersenactiviteit werd gemonitord met een elektro-encefalografie (EEG) machine. "De eerste nacht was bedoeld om de proefpersonen vertrouwd te maken met hun nieuwe omgeving," zegt Schabus

Tijdens de tweede nacht, terwijl de deelnemers sliepen, speelden ze een audio-opname van menselijke spraak af. De stem was of onbekend voor de slaper of behoorde toe aan een bekende persoon, zoals een ouder of een romantische partner. In beide gevallen sprak de stem herhaaldelijk drie voornamen uit: twee willekeurige maar veel voorkomende namen en de naam van de slaper. De audio-opnames werden gedurende vier perioden van 90 minuten afgespeeld gedurende de nacht. Tussen elke audio-opname zat een pauze van 30 minuten, zodat het voor de mensen gemakkelijker zou zijn om in slaap te blijven. De onderzoekers ontdekten dat onbekende stemmen meer hersenactiviteit genereerden bij de slapers dan bekende stemmen. 
Onze Ambassadeurs