Producten die gezond lijken maar eigenlijk ongezond zijn

Producten die gezond lijken maar eigenlijk ongezond zijn

Er bestaan onwijs veel producten waarvan veel mensen denken dat ze gezond zijn, terwijl ze eigenlijk ongezond zijn.

Ze bevatten vaak veel calorieën, suiker en vet. Hier een paar voorbeelden waar veel mensen zich in vergissen.

Luxe broodjes. Pistolets, Italiaanse bollen en andere luxe broodjes bevatten minder vezels, vitamines en mineralen dan een normale volkoren broodje. Ze zijn vaak ook vetter. Een Italiaanse bol staat met calorieën ongeveer gelijk aan 3 volkoren boterhammen en doordat er minder vezels in zitten zit je er minder vol van. 

Kaas. Eigenlijk zijn alle soorten kaas, met uitzondering van hüttenkäse niet zo gezond. In kaas zitten veel noodzakelijk voedingsstoffen, maar ook veel verzadigd vet. Het eten van verzadigd vet is niet gezond en vergroot de kans op welvaatziektes als hart en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Het ‘+ getal’ op de verpakking geeft aan hoeveel procent vet de kaas bevat. Hoe hoger dit getal, hoe vetter de kaas. Een 20+ kaas is dus mager, en een 48+ kaas is volvet.

Kant-en-klaar maaltijdsalades. In de praktijk blijken maaltijdsalades helemaal niet zo gezond te zijn. Dat komt niet zozeer door de ingrediënten. Kip, sla, vis, aardappels of pasta zijn natuurlijk hartstikke gezond, maar door alles wat daar nog eens extra aan wordt toegevoegd. De geitenkaas salade die in verschillende supermarkten te vinden is bevat meer calorieën dan door het Voedingscentrum wordt aangeraden om als maaltijd te eten. Veel maaltijdsalades hebben meer dan aanbevolen 500-700 calorieën, wat wil zeggen dat ze qua totale hoeveelheid calorieën vergelijkbaar zijn met een pizza. Daarnaast zitten er grote hoeveelheden zout, suiker en smaakstoffen in deze salades.


Er zijn nog veel meer producten die ongezonder zijn dan ze lijken, probeer dus op te letten als je iets koopt waarvan je denkt dat het gezond is. Al gauw kan het dus ongezond voor je zijn!