Weinig plaatsen zullen moeite hebben om hernieuwbare energiebronnen en behoud met elkaar in evenwicht te brengen

Geschreven door Redactie
Weinig plaatsen zullen moeite hebben om hernieuwbare energiebronnen en behoud met elkaar in evenwicht te brengen

We kunnen wind- en zonne-energie op grote schaal uitrollen zonder belangrijke habitats op te offeren

Vergeleken met centrales die fossiele brandstoffen gebruiken, beschikken installaties voor hernieuwbare energie veel grond. Die grond kan voor andere doeleinden worden gebruikt; veel windmolenparken zijn ook gewone boerderijen, en zelfs zonne-energiecentrales kunnen goed samenwerken met de landbouw. Maar dit soort ontwikkelingen is absoluut niet verenigbaar met het behoud van gevoelige habitats voor wilde dieren of planten. Zelfs windmolenparken, die relatief weinig ruimte innemen, vereisen toegangswegen en regelmatig onderhoud.

Vroege studies over deze kwestie suggereren dat dit een ernstig probleem zou kunnen zijn, aangezien zij aan het licht brachten dat een aantal faciliteiten voor hernieuwbare energie waren gebouwd op land dat als een kwetsbare habitat was aangemerkt. Maar uit nieuw werk van onderzoekers van de Universiteit van Southampton blijkt dat het probleem niet zo ernstig is als het lijkt. De werkelijke voetafdruk van bestaande wind- en zonneparken op kwetsbare habitats is klein en zou in de meeste landen klein moeten kunnen worden gehouden.

Koolstofvrije voetafdrukken

Om de huidige problemen te begrijpen, moet je een idee hebben van welk land is ontwikkeld en wat moet worden behouden. De onderzoekers gebruikten twee verschillende bronnen om de voetafdrukken van de huidige installaties voor hernieuwbare energie te bepalen. Voor kwetsbare habitats begon het team met een database van alle bestaande beschermde gebieden.