After the Rose of Leary

Geschreven door Redactie
After the Rose of Leary

Tijdens hun schildersleven leerden zij veel van elkaar.

Tiny schilderde samen met PEKO. Ze hebben hun Noord- en Zuidknooppunt tegenover elkaar. Tijdens hun schildersleven leerden ze veel van elkaar. Na het maken van de roos in het midden kwam de titel Rose of Leary in haar op. Ze heeft het opgezocht. De theorie van de Roos van Leary is dat wanneer je tegengesteld gedrag tegenkomt, je je gedrag vaak verandert.

Psycholoog Timothy Leary ontwikkelde een theorie over interactiegedrag die een sterke en consistente onderlinge afhankelijkheid van gedrag tussen mensen aantoonde (Boek: Interpersoonlijke persoonlijkheidsdiagnose).

Peko en Tiny hebben in hun samenwerking een weg gevonden om sterk werk te maken in onderling overleg, sturen en loslaten.


Via een onlineveilingsite voor kunst zijn Peko en Tiny de Bruin met elkaar in contact gekomen en is een vruchtbare samenwerking ontstaan. Deze samenwerking resulteert voornamelijk in grote werken zoals dit werk. Peko heeft een grafische achtergrond en gebruikt voornamelijk primaire kleuren die hij in dikke lagen aanbrengt, ook ‘tekent’ hij direct vanuit de verftube. In zijn werk maakt hij veelal gebruik van fantasiefiguren. De Bruin werkt abstract, in meer gedekte kleuren. Het fellere kleurgebruik deed zijn intrede onder invloed van de samenwerking met Peko. Verder laat zij vaak grote vlakken vrij van verf of zet ze het wit ruim in om rust en balans te creëren in een werk. In dit gezamenlijke schilderij zijn de invloeden van beiden goed terug te zien. Het werk is te bezichtigen in Tiny’s galerie in  de kroonpassage 10 in Lelystad. Het schilderij, dat monumentale afmetingen heeft, imponeert niet alleen door z’n grootte, maar ook vanwege de energie die eruit spreekt.

Tiny’s Galerie