Hoe kan jij je zelfreflectie verbeteren?

Geschreven door Redactie
Hoe kan jij je zelfreflectie verbeteren?

Krijg een betere zelfreflectie.

Een goede zelfreflectie is heel handig als je wilt groeien als een persoon, maar dat is niet voor iedereen even makkelijk. Daarom hebben wij een paar tips waar je op kan letten als jij je zelfreflectie wilt vergrootte.

Als je je zelfreflectie wilt verbeteren kan je niet alleen maar blijven gaan in het leven. Soms is er een moment dat je even stil moet staan en soms zelfs een paar stappen terug om echt een goed beeld te krijgen van waar je nou eigenlijk mee bezig bent. Dit kan heel verlichtend zijn, omdat je vaak dan pas gaat nadenken over hoe jij je tijd en ervaringen gebruikt.

Een goed werkende manier om je zelfreflectie te vergrootte is door een dagboek bij te houden. Uit onderzoeken blijkt al dat als je wilt leren voor een toets je dingen vaak beter onthoud als je ze eerst opschrijft, omdat je het dan letterlijker voor je ziet. Als je een dagboek bijhoud ben je jou dag aan het evalueren en dus automatisch aan het nalopen hoe het eigenlijk ging en wat je gedaan hebt. Op deze manier sta je goed stil bij hoe jou dag verlopen is en kan je beter reflecteren.

Ook is een goede tip om als je bezig bent met reflecteren je niet alleen te focussen op de negatieve dingen. Negatieve dingen zijn vaak de dingen die het meest blijven hangen, maar als je echt gaat reflecteren zijn er bijna altijd wel meer positieve dingen te vinden dan negatieve. Zie die dingen dan ook als een kracht en haal daar kracht uit.

Het laatste waar je op kan letten om je zelfreflectie te verbeteren is door te blijven afvragen of je iets niet alleen doet voor het gemak of in beter in het systeem te passen of dat je iets echt doet, omdat het is wat jij wil. Veel mensen gaan het liefst voor gemak, maar dit hoeft niet altijd de beste optie voor jou te zijn. Wat je gaat merken als je iets niet echt zelf wilt, is dat het steeds moeizamer gaat worden. Je zal dan minder je zelf zijn en het wordt dan een stuk lastiger om op jezelf te reflecteren en de dingen te zoeken die je echt leuk vind en jou echt motiveren.

Een goede zelfreflectie begint met een positieve mindset en daar kan je vandaag nog mee starten. Als je die positieve mindset hebt is het enige wat je nog moet doen af en toe een keertje stil staan, kijken, afwachten en afvragen.