Nieuwe podcastaflevering: Koken we in 2050 onze pasta op waterstof?

Geschreven door Redactie
Nieuwe podcastaflevering: Koken we in 2050 onze pasta op waterstof?

In de 7e aflevering van Jouw Noord-Holland leert Rolien dat het verduurzamen van haar huis makkelijker is dan ze altijd dacht.

Al een tijdje hikt de podcastpresentatrice tegen de kluswerkzaamheden aan. Hoe? Wat? Wanneer? Waarom? En vooral: hoe duur? Met een hoofd vol verduurzamingsvragen rijdt Rolien naar Edam. Naast de praktische ‘dichtbij-vragen’ heeft ze ‘ver-weg-vragen’, zoals: ‘koken we in 2050 onze pasta op waterstof?’ en ‘heeft in 2050 echt niemand meer een gasaansluiting?’ Hoe gaan we dan precies van het gas af? En waar moet ik beginnen als ik mijn huis wil verduurzamen?

Koud kunstje

Antoine Maartens leidt Rolien rond in zijn volledig verduurzaamde huis. Voor de bevlogen verteller is het een koud kunstje om zijn geleerde lessen over te brengen. Les 1? “Verduurzamen is vooral een kwestie van teamwork.” En: “Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.”

“We zijn begonnen met het isoleren van het dak en de muren”, vertelt Maartens aan Rolien. Daarna volgden ramen en vloeren. Volgens hem “komt isoleren gewoon naar je toe. Dat is zo makkelijk en er is ontzettend veel subsidie voor. Als je dat niet doet, ben je een dief van je eigen portemonnee. Dat moet je echt acuut doen.”

42 euro per maand

Pim van Herk, beleidsmedewerker duurzame energie bij de provincie, kan dat alleen maar beamen. “Isoleren is de allereerste stap. De meeste woningen van na 1920-1925 zijn daarvoor geschikt. Spouwmuren volspuiten met piepschuim bolletjes, enkel glas vervangen voor dubbel of triple glas, je dak en je vloer – dan heb je eigenlijk al de eerste klap gemaakt. Dan kun je zo je gasrekening met de helft verlagen.” Maartens vertelt dat hij en zijn gezin nu, na alle stijgingen, een energierekening hebben van 42 euro per maand. “En dan heeft de auto ook gereden.”

Voor inwoners die, net als Rolien, niet goed weten waar ze moeten beginnen met verduurzamen heeft Van Herk een tip. “Gemeenten in Noord-Holland hebben allemaal een energieloket opgezet. Zij helpen je met het in beeld brengen van de maatregelen die bij jouw situatie passen en welke bedrijven die maatregelen kunnen uitvoeren. Die hulp is er en kunnen we bieden.”