Waterstof tanken kan dadelijk ook in de Kop van Noord-Holland

Geschreven door Redactie
Waterstof tanken kan dadelijk ook in de Kop van Noord-Holland

De Kop van Noord-Holland begroet binnenkort zijn eerste waterstoftankstation. Gedeputeerde Jeroen Olthof (Mobiliteit en Bereikbaarheid) nam alvast poolshoogte.

Het ‘tanken van de toekomst’ komt naar het kleine Kolhorn, een dorp met zo’n 900 inwoners in de gemeente Hollands Kroon. Het duurt alleen nog een paar weken voordat de installatie er staat, vertelde Dick-Jan Marees vrijdag aan Olthof. Leveringsproblemen. Eind deze maand hoopt hij de primeur alsnog te vieren.

Marees is algemeen directeur van AVIA Marees, een brandstofleverancier met meer dan 60 tankstations in de Kop van Noord-Holland, West-Friesland en Friesland. In februari bestond het familiebedrijf 100 jaar. Een mooie gelegenheid voor Olthof om er, gewapend met een fikse bos bloemen, op werkbezoek te gaan.

Nieuwe energie

In het hoofdkantoor pal naast de N248 voerden de gedeputeerde en Marees een geanimeerd gesprek. Rode draad bij de koffie: de transitie naar nieuwe energie. Het ging over waterstof tanken, elektrisch rijden, op hol geslagen brandstofprijzen, laadpalen plaatsen en mobiliteitspleinen waar inwoners straks hun auto kunnen opladen terwijl ze eten of vergaderen.

Kritische kanttekeningen werden niet geschuwd. Volgens Marees is de transitie prima aan de gang, maar ontbreekt de échte vaart nog. Ook bespraken hij en Olthof de “stevige uitdaging” omdat het op het elektriciteitsnet vastloopt. Maar ze keken vooral naar wat kan. Naar kansen. Zoals waterstof maken op zee, of opwekken ìn een windturbine.