Slaaptips: 6 stappen om beter te slapen

Geschreven door Redactie
Slaaptips: 6 stappen om beter te slapen

Veel factoren kunnen een goede nachtrust in de weg staan, van werkstress en gezinsverantwoordelijkheden tot ziektes. Je hebt geen controle over de factoren die je slaap verstoren. Wil je een betere nachtrust stimuleren. Begin met deze eenvoudige tips.

1. Houd je aan een slaapschema - De aanbevolen hoeveelheid slaap voor een gezonde volwassene is minimaal zeven uur. De meeste mensen hebben niet meer dan acht uur in bed nodig om goed uitgerust te zijn. Ga naar bed en sta elke dag op hetzelfde tijdstip op, ook in het weekend. Consequent zijn versterkt de slaapcyclus van je lichaam.

2. Let op wat je eet en drinkt - Ga niet hongerig of vol naar bed. Vermijd vooral zware of grote maaltijden binnen een paar uur voor het slapengaan. Ongemak houdt je misschien wakker.

3. Creëer een rustgevende omgeving - Houd je kamer koel, donker en stil. Blootstelling aan licht ‘s avonds kan het moeilijker maken om in slaap te vallen. Vermijd langdurig gebruik van lichtgevende schermen vlak voor het slapengaan. Kalmerende activiteiten voor het slapengaan, zoals een bad nemen of ontspanningstechnieken gebruiken, kan een betere slaap bevorderen.

4. Beperk dutjes overdag - Lange dutjes overdag kunnen de nachtrust verstoren. Beperk dutjes tot niet meer dan een uur en vermijd dutjes laat op de dag. Als je echter ‘s nachts werkt, moet u mogelijk laat op de dag voor het werk een dutje doen om uw slaapschuld in te halen.

5. Neem fysieke activiteiten op in je dagelijkse routine - Regelmatige lichamelijke activiteit kan een betere nachtrust bevorderen. Vermijd echter actief te dicht bij het naar bed gaan.

6. Beheer zorgen - Probeer je zorgen voor het slapengaan op te lossen. Schrijf op wat je bezighoudt en leg het opzij voor morgen.