Tuintips voor juli: zaaien en snoeien

Geschreven door Redactie

Hoewel het de perfecte tijd is om te ontspannen en te genieten van het heerlijke weer en je tuin, zijn er nog steeds belangrijke dingen die moeten worden aangepakt in de tuin.

Deze maand staat in het teken van het onderhouden van je bloemen, het verzorgen van je fruitplanten en het geven van de nodige zorg aan je tuin om te voorkomen dat deze uitdroogt en beschadigd raakt tijdens de warmere maanden. Tuinen zijn op hun kleurrijkst in het midden van de zomer, na april stimuleren buien groei en welzijn. Hoge zomer betekent dat de natuur in volle glorie bloeit, met tuinen waar planten pronken met hun glorieuze gebladerte en bloemschermen - randen en terrascontainers vullend met kleur en geur.

Bewust water geven

Bij warm weer is water geven nog belangrijker, want planten krijgen ook dorst. ‘Zorg ervoor dat je een adembenemende zomerse kleur behoudt door de containerplanten regelmatig water te geven en om de twee weken een uitgebalanceerde vloeibare meststof toe te voegen om een sterke, gezonde groei en continue bloei te stimuleren. Het is belangrijk dat je alle planten en bomen, die in het voorjaar zijn geplant, water geeft. Zorg ervoor dat je de basis van de plant goed water geeft en voorkom dat de bladeren nat worden, omdat ze op deze manier geen water opnemen en het bevochtigen van het bladweefsel kan zelfs schimmelziekten veroorzaken.

Fruitbomen uitdunnen

Tijdens het hoogseizoen in de tuin zorgen de omstandigheden en plantengroei ervoor dat fruitbomen overvloedig kunnen produceren. Grote hoeveelheden zwaar fruit zoals appels, peren en pruimen aan de takken kunnen vaak resulteren in een eindoogst van teleurstellend klein fruit. Dit komt door de grote vraag naar de hulpbronnen van de boom en het beperkte zonlicht dat de zware takken binnendringt.

Juli is de beste tijd om jouw dichte gewassen uit te dunnen door overtollig of beschadigd fruit van de plant te verwijderen, zodat deze een gelijkmatiger rijp fruit kan ontwikkelen.

Snijd deze maand fruitbomen zoals kersen en pruimen, verwijder eventueel kruisende takken om een open kader te behouden. Deze fruitsoorten zijn vatbaar voor bepaalde schimmelziekten. Dit gebeurd vaak door open wonden als ze in de winter worden gesnoeid, terwijl snoeien op dit moment het risico op infectie helpt te voorkomen.