“Bosbaden” in de natuur

Geschreven door Redactie
“Bosbaden” in de natuur

Een gezonder en gelukkiger leven leidt door het bos.

Shinrin-yoku betekent “De helende kracht van bosbaden”. Dit is een Japans fenomeen en laat je zien hoe een ‘natuurbad’ goed werkt op je fysieke, mentale en emotionele welzijn. Een officieel “bosbad” duurt van twee tot drie uur. Maar je merkt al na 30 minuten het verschil. Je kunt bosbaden omschrijven als baden in de atmosfeer van het bos. Met alle geuren, kleuren, vormen en geluiden helpt het bos je verbinding met de natuur te versterken en je gezondheid te verbeteren.

Wetenschappers uit Europa en Japan toonden aan dat bosbaden de bloeddruk en hartslag laat dalen en het kan ook je creativiteit vergroten. Voornamelijk naaldbomen geven vluchtige stoffen genaamd phytonciden, dit activeert ons immuunsysteem. Ook bodembacteriën zijn gunstvol op onze gezondheid. Het onderzoek naar Vitamine G, bevestigt dat een natuurlijker leefomgeving ertoe leidt dat mensen minder vaak bij de huisarts komen voor ziektes zoals diabetes, hartziekten, hoge bloeddruk, angststoornissen en depressie. Wanneer je vaker en langer in het bos loopt zal je merken dat de natuur een spiegel is voor je onderbewuste en in het bos krijg je meer inzicht in jezelf.

Hoe werkt een “bosbad” precies?

Voor het bosbaden heb je geen speciale vaardigheden of kleding nodig, alleen een open mind en een sterke wil om contact te maken met de natuurlijke elementen en gaat vooral om ontspanning in het bos. Je kunt bijvoorbeeld je schoenen uittrekken en lopen op blote voeten of sokken. Sluit je ogen en merk hoe je hoor- en reukzintuigen alles overnemen. Tijdens het bosbaden kan je ook een plekje opzoeken en op de grond liggen terwijl je de wolken bestudeert. Laat je handen op de stam van een boom rusten en voel wat dit met je doet. En het belangrijkste is om respectvol te zijn naar de planten en dieren in het bos.

Kun je ook “bosbaden” als je in de stad woont?

Bosbaden is bijna in ieders bereik. Als er geen bos in de buurt is kun je ook naar een rustig parkje gaan. Je kunt ook klein beginnen door kamerplanten te nemen of door te tuinieren, dit maakt al een groot verschil.

Ga je voor het eerst “bosbaden” of heb je tips voor anderen? Tag ons dan op Facebook en Instagram en inspireer anderen!