Overbieden op koophuizen in Alkmaar

Geschreven door Redactie
Overbieden op koophuizen in Alkmaar

Toename overbieden op huizen.

Er staan heel wat huizen te koop, en die huizen zijn ook zo weer verkocht. Je knippert met je ogen en het huis dat je graag wilde bezichtigen is al weg. Je zal denken dat ze dan goedkoop worden verkocht maar niet is minder waar.

Er zijn steeds meer mensen die een huis willen kopen, maar onder de vraagprijs bieden heeft geen zin. Je moet minimaal de vraagprijs bieden en eigenlijk zelfs nog erboven. Dit is omdat als jij het niet koopt er tien andere zijn die het wel kopen. Afdingen gebeurt dus niet meer, er word flink overboden.

Volgens onderzoek van het CBS zijn er nu maar liefst honderd gemeenten waar overbieden de norm is. Vier jaar geleden waren dat maar zes gemeenten. Voornamelijk in Amsterdam, maar tegenwoordig is het bijna overal. En zo dus ook in Alkmaar. In Alkmaar bieden ze nog niet zoveel over als in bijvoorbeeld Amsterdam. Maar het gebeurd wel steeds vaker. Wil je in Alkmaar een huis kopen? Dan bied je gemiddeld 2,5 procent boven de vraagprijs.

Rondom de stad ziet het er niet echt anders uit. Er zijn een paar uitschieters, zoals in Amsterdam bieden ze gemiddeld 5,3 procent boven de vraagprijs in Velsen 5,2 procent en in Haarlem maar liefs 6,3 procent. Heb je geen zin om in lange wachtrijen te staan en zoveel over te bieden ? Dan moet je in Heiloo en Bergen zijn. Daar worden de huizen gemiddeld voor minder dan de vraagprijs verkocht.