Stomerij en wasservice Dobbi wint de Belofte

Geschreven door Redactie
Stomerij en wasservice Dobbi wint de Belofte

Dit is één van de prijzen van de ondernemingsverkiezing.

Dobbi is de gelukkige winnaar van "de Belofte". De prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan de meest veelbelovende onderneming van Noord-Holland. Voorwaarde voor de prijs is dat de onderneming minder dan 3 jaar bestaat. Dobbi werd in 2018 opgericht door Maurits Tietthoff en Ruben van Pelt. Ze kwamen elkaar tegen doordat ze beiden al jaren actief waren in de stomerijbranche.

Succesverhalen

Maurits vertelt enthousiast hoe Dobbi tot stand is gekomen: "Ik begon in 2014 met het bedrijf Bubble & Stitch. Ruben was op zijn beurt eindverantwoordelijke voor Topcleaning. We waren allebei aangetrokken tot die branche omdat we veel kansen voor vernieuwing zagen. Ik kwam op het idee van Bubble & Stich toen ik besefte dat het wassen van kleren door de thuiswasmachine een enorme vervuiler is. Eigenlijk is het een kleine fabriek: het is de grootste gebruiker van schoon drinkwater in ons huishouden en draagt bij aan de milieuvervuilende plastic 'soep'.

Daarnaast is er nog de traditionele stomerij die ook problemen met zich meebrengt. Dat is in de praktijk een winkeltje dat al om 6 uur s 'avonds dichtgaat, terwijl het een service is voor mensen die overdag werken. Die redden 6 uur vaak niet. Toen kwam ik met het idee voor een wasserette en stomerij waarbij je zelf de hele dag met je bankpas of creditcard in een stomerijkluis je kleding kan plaatsen. Binnen 2 werkdagen is je was klaar, krijg je bericht en kun je je was ophalen. Dit werd een groot succes. Bubble & Stich werd gekroond tot meest innovatieve stomerij door de branchevereniging. Ondertussen werd Ruben zijn bedrijf op zijn beurt gekozen tot beste stomerij van Nederland."

Landelijke op- en afhaalservice

Maurits begon ondertussen te kijken of hij een service kon oprichten waarbij de was opgehaald en thuisgeleverd kon worden. “Aanvankelijk kreeg ik het logistiek niet rond, maar op een gegeven moment kreeg ik een telefoontje van PostNL. Zij kwamen met het idee om hun anders lege bussen te gebruiken om de vuile was op te halen, en schone was af te leveren. Na een regionale pilot hebben we deze service landelijk uitgebreid. Een geweldige stap. Door die enorme schaalvergroting moesten we met een nieuw businessplan komen. Toen heb ik Ruben erbij gevraagd. Door onze ervaring vormen we een sterk team. Uiteindelijk is Henkel er ook als strategische investeerder in gestapt en zo is Dobbi eigenlijk ontstaan."

Inmiddels zijn er 500 busjes van PostNL die uitgerust zijn voor hangende kleding. De kleding wordt opgehaald en binnen 48 uur thuisgeleverd. Het gaat via 40 PostNL Hubs die zijn aangesloten op een netwerk van 10 wasserijen en stomerijen van Dobbi. Er zijn 600 servicepunten in Nederland, onder andere bij lokale vestigingen van de Jumbo, Spar en Primera. Klanten zijn gewone huishoudens, maar ook bijvoorbeeld de ouderenzorg.

Duurzame kleding

Het belangrijkste doel van Dobbi is een duurzame oplossing te bieden voor het krijgen van schoon textiel: "Via ons netwerk gaan we nu ook kleren recyclen. Dit doen we door kleren op te halen, te sorteren, te inventariseren, te reinigen en weer terug op de markt te brengen. Zo willen we zorgen dat kleding langer meegaat, en een minder grote belasting is voor onze planeet."

Geweldige opsteker

De prijs is voor Dobbi een geweldige opsteker. "Het is een aanbeveling van een partij die daar zelf voor de rest geen belang bij heeft", legt Maurits uit. "Wij zijn in gesprek met veel partijen. Ons ideaal, waarin wij ons inzetten voor duurzaam gebruik van textiel, is nog best ver weg. Zo'n prijs zet ons verhaal kracht bij. Het helpt de ogen te openen van onze gesprekspartners voor het belang van de innovatie die wij bieden."

Coaching

Bij de prijs is ook coaching inbegrepen. Deze coaching wordt gegeven door Merijn Everaarts van Dopper. Dit bedrijf brengt plastic hervulbare waterflessen in de handel om het gebruik van plastic wegwerpflesjes tegen te gaan. “Dat is echt hartstikke leuk. Hij is hier op kantoor op bezoek geweest, en wij zijn bij hem op kantoor geweest. Dat is eigenlijk een uitwisseling geweest van ideeën. Merijn is natuurlijk iets verder. We zitten op het gebied van duurzaamheid en innovatie heel erg op één lijn. Daar vinden we veel raakvlakken met elkaar. Het is dan heel nuttig en leuk om met elkaar daar over te sparren.”

Ondernemingsverkiezing 2022

De voorrondes voor de ondernemersverkiezing 2022 zijn gestart. Naast de Belofte, worden er ook de prijzen voor beste Grootbedrijf, MKB Midden, MKB Klein en de Publieksprijs uitgereikt.   Onze Ambassadeurs