Zonnepanelen vergroten overlevingskans Museum Waelstee

Geschreven door Redactie
Zonnepanelen vergroten overlevingskans Museum Waelstee

Vrijwel exact midden op Texel, in het dorpje De Waal, is in twee oude stolpboerderijen Museum Waelstee gevestigd.

Binnen huist het verleden, met onder meer oude rijtuigen en een smederij. Maar op het dak ligt de toekomst. Met provinciale subsidie zijn er 48 zonnepanelen geïnstalleerd.

De coronacrisis hakt er bij musea en andere culturele instellingen behoorlijk in. Vanwege de gedwongen sluitingen blijven bezoekers weg. Maar er ontstaan ook andere problemen. Museum Waelstee kan erover meepraten. “De gevolgen zijn voor ons tamelijk rampzalig”, vertelt bestuurssecretaris Marjon Dusée-Jens. “Wij draaien geheel op vrijwilligers, zo’n 30 in totaal. Zij vallen vrijwel allemaal in de risicogroepen. Ze zijn op leeftijd, of hebben onderliggend lijden. In 2020 achtte het bestuur het te gevaarlijk om hen in het museum te laten werken. Wij zijn toen slechts 3 dagen open geweest.”

Interen op de reserves

Waelstee is ’s winters altijd gesloten, om in maart de deuren weer te openen. In 2021 waren bezoekers pas vanaf 15 juni weer welkom. Bovendien vielen de aantallen tegen: de teller bleef steken op de helft van wat gebruikelijk is. “Dus ook qua inkomsten vormt corona voor ons een ramp”, aldus Dusée. “In 2020 hebben we 85% minder omzet gedraaid. En dat terwijl de vaste kosten voor onder meer gas, licht en onderhoud gewoon doorlopen. We houden ons hoofd nu boven water dankzij een subsidie van de gemeente en door in te teren op de reserves.”
Beperking van de vaste lasten is voor het museum één van de manieren om de financiële situatie te verbeteren. Het verlagen van de stroomrekening vormt daarbij een interessante optie.