Unieke tentoonstelling Huis van Hilde toont tijdscapsule koloniaal verleden

Geschreven door Redactie
Unieke tentoonstelling Huis van Hilde toont tijdscapsule koloniaal verleden

Op 1 juli is de nieuwe tentoonstelling 'Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden' bij Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum officieel geopend.

De tentoonstelling toont unieke objecten uit een gezonken plantageschip en vertelt het verhaal over de ‘dubbele lading’ die uit het wrak tevoorschijn kwam.

Mysterieuze vangst

In 2001 kwam in de netten van garnalenkotter Emmie net buiten de haven van Oudeschild (Texel) een mysterieuze houten kist naar boven, dik begroeid met zeepokken. De vissers lichtten de deksel en zagen stapels lange, ijzeren messen met een houten handvat. Sportduikers vonden later het bijbehorende wrak. Het bleek het wrak van een plantageschip dat in 1822 onderweg was naar de Nederlandse plantages in Zuid-Amerika maar bij Texel strandde en zonk.

Tijdscapsule

Jarenlang lag het wrak van het schip als stille getuige van een koloniaal verleden op de bodem van de zee. Na de vondst van het wrak werden er veel scherven gevonden tussen de houten spanten die uit het zand opstaken, waardoor het al gauw de naam ‘Schervenwrak’ kreeg. Tijdens het jarenlange onderzoek dat volgde bleek het wrak van het plantageschip een ware tijdscapsule met goed bewaarde objecten. Uit de buik van het schip kwamen rijkversierde serviezen, pijpen en sierbeslag tevoorschijn, maar ook de kapmessen, hakken en schoppen voor gebruik op de plantages en in de suikerfabriek; twee werelden in één wrak.

Tastbaar verleden

“Het verleden geconserveerd in de diepte kwam in stukken naar boven”, vertelde auteur en klankbordlid Chris Polanen tijdens zijn indrukwekkende verhaal tijdens de opening. “Zonder de plantages was ik er niet geweest, althans, niet in deze vorm”, aldus Polanen. Hij hoopt dat de tentoonstelling bijdraagt aan de erkenning voor de nazaten van het slavernijverleden. Dat wordt onderschreven door Rosan Kocken die als gedeputeerde van provincie Noord-Holland de gasten toesprak: “Wat er toen gebeurd is, is een verhaal dat verteld moet worden. En dat verhaal vertellen de objecten zélf.” Die sprekende ‘fragmenten uit een koloniaal verleden’ worden tastbaar gemaakt in deze unieke tentoonstelling bij Huis van Hilde.